You are currently viewing Ulje čorokota (ćurekota) ili crnog kima

Ulje čorokota (ćurekota) ili crnog kima

Ulje čorokota(ćurekota) ili ulje crnog kima ima latinski naziv Nigella Sativa i koristi se već hiljadama godina, tako npr spominje se u Bibliji po imenom crni kumin.

Koliko je rasprostranjeno ulje ćurekota?

Ulje ćurekota se najviše koristi u mediteranskim zemljama, kao i u južno-azijskom medicinskom sistemu i njegovo djelovanje je dokazano kroz upotrebu od strane najvećih ljekara u istoriji čovječanstva

Još u starom Egiptu u vrijeme faraona često se spominje ulje čorokota(čurekota) da je igralo veliku ulogu, tako što je stavljano pored mrtvih, jer su vjerovali da bi ga mogli koristiti u zagrobnom životu.

Ulje čorokota (ćurekota) ljekovitost i za šta se može koristiti?

 • probave tegobe i nadimanje usljed nedovoljnog lučenja žuči
 • oslabljene funkcije jetre
 • čir želuca i dvanaestnjaka
 • alergije i upale
 • prehlade i kašalj (suhi kašalj)
 • bronhijalna astma i gripa
 • upala nosnih šupljina
 • problemi menopauze, kandida, stomačne tegobe
 • visoki krvni pritisak ili tlak
 • kožna oboljenja i mnoga druga stanja

Koje su benefiti korištenja Ulja čorokota(ćurekota)?

Također djeluje protiv bakterijskih,virusnih i gljivičnih oboljenja, ubrzava metabolizam i pomaže jačanju vitalnosti organizma.

Ima pozitivno dejstvo na rad svih žlijezda u organizmu. Spriječava širenje ćelija raka i djeluje protiv proljeva,čisti pluća i pomaže protiv dijabetesa. Ublažava tegobe ljudima koji prolaze cikluse hemoterapije i pospješuje porast ćelija koštane srži.

Djelovanje Ulja ćurekota na masnoću u krvi(holesterol i trigliceridi)

Poznato je da masnoća u krvi dolazi od jetre, a ne direktno iz hrane, osim manjeg postotka jedući hranu bogatu mastima. Zato je veoma važno imati zdravu jetru, a ne masnu jetru.

Djelovanje ulja čorokota(ćurekota) je na trigliceride je dvostruko i to:

 • Razgrađuje trigliceride
 • Stimulira jetru da radi normalno da proizvodi potrebne supstance i održava krv čistom, a time dovodi do smanjenja udjela prekomjernih masti u krvi.

Djelovanje ulja čorokota(ćurekota)  na šećer u krvi

Ulje čorokota(čurekota, curekota) ili ulje crnog kima vraća krvi istanicama u tijelu osjetljivost na inzulin. Ovo znači da se šećeri, koje pojedemo u ishrani, uspješno transportuju na mjesta u organizmu gdje god su potrebni.

Na ovaj način šećer se ne gomila u krvi, i tijelo nije prisiljeno da izbaci visoke nivoe šećere uriniranjem.

Američki i arapski naučnici sa raznih istraživačkih instituta analizirali su ulje čorokota i došli do sljedećih rezultata:
Sjeme ćurekota sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utiču na zdravlje, potpomažu varenje i rad crijeva. Supstance u ekstraktu ćurekota jačaju imunološki sistem u borbi protiv tumorskih oboljenja.

Ulje čorokota djeluje protiv bakterija i gljivičnih oboljenja.

Ulje čorokota(ćurekota) ili blackseed oil ima efekat smanjivanja viška šećera u krvi i pri dugoročnoj upotrebi ojačava imunološki sistem,na način da povećavaju produkciju T-ćelija(pomagača) i B-ćelija(proizvođača antitijela) u imunološkom sistemu.

Spriječavanje razmnožavanja ćelija raka(čak do 50% usporava razvijanje ćelija raka). Dosadašnja ispitivanja pokazala su da ulje ćurekota ne djeluje na pojedinačne organe, već djeluje na kompletan organizam preko imunološkog sistema i pročišćavanje preko debelog crijeva, tako da je korist višestruka.